Categories: Asp.NetC#

ASP.NET Çeşitli Hatalar ve Çözümleri

 

 

 

 

Bilgisayar’da yazılım geliştiricilerin en çok karşılaştıkları sorunlardan biri uygulamayı çalıştırdıklarında nedenini bilmedikleri hatalarla karşılaşmalarıdır. Uygulama geliştirilen editörler yazım hatası, çalışma zamanı hatası veya sistemden kaynaklanan hataları bizlere bildirebilirken maalesef bazen tamamen bizim neden olduğumuz ve gözden kaçırdığımız bir yanlışlık yüzünden olan hataları bizlere gösteremeyebilirler. Bende bu yazımda şimdiye kadar bu şekilde karşılaştığım çeşitli hataları yazacağım. Bu makaleyi inşallah fırsat buldukça ve yeni hatalarla karşılaştıkça güncellemeyi düşünüyorum. Sizde karşılaştığınız farklı hataları aşağıda yorum olarak yazıp makalenin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Şimdi hataları yazmaya başlayalım.

1) Hazırladığınız bir ASP.NET projesini web ortamına atıp test etmek istiyorsunuz. Bunun için domaininiz altında ‘demo’ isimli bir klasör oluşturdunuz ve dosyaları klasörün içine attınız. Ama proje çalışmıyor ve hata veriyor.

Bu durumda önce dosyaları attığınız klasörün Web Dizini (Web Directory) olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Root klasörler otomatik olarak Web Dizini olduğu için bu işlemi yapmaya gerek yoktur. Ama root dizin altında bir klasörde projeyi kullanmak için Plesk Panel üzerinden Web Dizini olarak ayarlanması gerekmektedir. ‘Plesk Panel üzerinden dosyaları Web Dizini Yapmak’ ile ilgili en kısa sürede bir makale yazmaya çalışacağım.

2) Yeni geliştirdiğiniz bir ASP.NET uygulamasında bir dosya yükleme (File Upload) işlemi gerçekleştirmek istiyorsunuz. Kodlarınızı yazdınız ve programı local’de çalıştırdığınızda hiç bir problem yok. Ama server’a dosyalarınızı attığınızda dosya yükleme işlemini yapamadığınızı gördünüz. Acaba sorun nerede?

Böyle bir durumda ilk kontrol edilmesi gereken şey dosya yükleyeceğiniz klasöre gerekli yazma-okuma gibi izinleri verip vermediğinizdir. Plesk Panel üzerinden yükleme yapacağınız dosyanın izinlerini kontrol edebilirsiniz. En kısa sürede Plesk Panel üzerinden dosya izinlerini düzenlemek ile ilgili bir yazı yazacağım.

3) ASP.NET projenizde kullanıcıdan bir resim aldığınızı ve crop işleminden sonra bu resmi ilgili dosyaya ve kayıt yolunuda (path) veritabanında tuttuğunuzu varsayalım. Eğer bu kaydettiğiniz resmi klasörün içine kayıt edilmesine rağmen görüntülüyemiyorsanız veya dosyayı silemiyorsanız ne yapacaksınız?

Bu çok can sıkıcı bir durumdur. Aslında burada bir sürü neden olabilir ama ben kendi karşılaştığım problemi yazacağım. Resim dosyası üzerinde düzenleme işlemi yaptığınız sırada muhtemelen düzenlemeyi yapan sınıf resme bir uzantı atıyordur.(.jpg,.png vb.) Eğer sizde tekrar resme uzantısını verirseniz bu resim dosyası klasörün içine resim.jpg.jpg olarak kayıt edilecektir. Ama siz veritabanında kayıt ederken resim.jpg olarak kayıt ettiğiniz için resime erişemeyeceksiniz.

 

Şimdilik burada bırakıyorum. Yeni hatalarla makaleyi güncellemeye devam edeceğim.

Semih DURAN

Recent Posts

Türkiye Bankalar ve Ödeme Kuruluşları BIN Numaraları Listesi – 2025 Güncel

Merhaba Arkadaşlar, Sizinle Türkiye'de faaliyet gösteren bankalar ve ödeme kuruluşlarının kartlarının güncel BIN numaraları listesini…

9 ay ago

Asp.Net Array List Veri Gönderme

Bu yazımda size Asp.Net üzerinden bir api'ye nasıl dizi (Array List) veri gönderebileceğinizden bahsetmek istiyorum.…

4 yıl ago

Postman ile Array List Veri Gönderme

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımda size Postman üzerinden bir diziyi (Array List) nasıl post olarak göndereceğinizden…

4 yıl ago

Google Sheets Komut Dosyası Tetikleyiciler

Merhaba Arkadaşlar, Google Sheet üzerinden hazırladığınız bir uygulamanızı nasıl belirli saatlerde çalışmasını sağlayabileceğinizi paylaşmak istiyorum.…

5 yıl ago

Google Sheets Komut Dosyası Mysql Veritabanından Veri Çekme

Merhaba Arkadaşlar, Google Sheet hepimizin kullandığı bir uygulama. Sizlerle Sheet üzerinden nasıl Mysql veritabanına bağlanıp…

5 yıl ago

İnternet Sayfasına Whatsapp Link Ekleme

Merhaba Arkadaşlar, İnternet sayfalarında aşağıdaki şekilde kolayca Whatsapp mesaj linki ekleyebilirsiniz.

5 yıl ago